Slow Cooking

Adriaan Oskam

Waarschijnlijk heeft u al eens gehoord over slow cooking. Slow cooking is een bereidingswijze die erg in opkomst is. Maar wat is slow cooking nu echt? Waar komt het vandaan? En welke soorten vlees kunt u er nu het beste voor gebruiken?

 

Het heden en verleden van slow cooking

Slow cooking is uitgevonden door de Engelse wetenschapper Benjamin Thompson tegen het einde van de 18de eeuw. Het verhaal gaat dat Benjamin Thompson een stuk vlees in zijn oven was vergeten, en dat deze oven langzaam afkoelde. Toen Benjamin Thompson na een aantal uren het vlees in oven ontdekte, kwam hij er achter dat het vlees heerlijk smaakte en dat het extreem zacht was geworden. Tegenwoordig is het beter gedefinieerd en verstaan wij onder slow cooking: het op lage temperatuur bereiden van vlees. Hierbij wordt een temperatuur tussen de 80 en 99 graden bedoeld.

 

Waarom wordt je vlees zachter als je slow cooking toepast?

Dit heeft te maken met de samenstelling van vlees. Vlees bevat namelijk verschillende eiwitten en vezels. Bij een temperatuur van ongeveer 55 graden, gaan de myosine vezels krimpen, waardoor er vocht uit de spiercellen wordt losgelaten. Vanaf ongeveer 65 graden, gaan de moleculen (collageen) die de spieren bij elkaar houden langzaam smelten. Dit zorgt ervoor dat het vlees zeer zacht wordt. Let op, werk altijd met een temperatuur hoger dan 68 graden! Dit is namelijk de temperatuur waarbij bacteriën worden gedood.

 

Slow Cooking in de praktijk.

Slow cooking kunt u eigenlijk op veel verschillende manieren doen, maar de meest gebruikte zijn op de BBQ of in de oven. Bij een BBQ is het van belang dat u de kap dicht kunt doen en dat er een thermometer is ingebouwd. Het is van belang dat u van tevoren bedenkt of u uw vlees rosé of doorbakken wilt serveren. Als u rundvlees wilt bereiden dient u te zorgen voor een temperatuur van 70 tot 75 graden voor rosé en een temperatuur van 80 tot 85 graden voor doorbakken. Voor kalf, varken of lam dient u te zorgen voor een temperatuur van 80 tot 85 graden voor rosé en 90 tot 95 graden voor doorbakken.

Hoe lang moet ik het vlees in de oven of op de BBQ houden?

Het fijne van slow cooking is dat vlees niet te gaar kan worden. Houd er rekening mee dat het vlees wel minimaal 4 tot 4.5 uur in de oven of op de BBQ moet liggen voor u het kunt serveren. Echter als het vlees er 5 of 6 uur in ligt is dit ook geen enkel probleem.

Succes met het toepassen van deze fijne Slow Cooking methode! Heb je nog vragen? Neem dan contact op met IdeaalCatering! Bekijk hier ons assortiment aan BBQ pakketten.

 

Bekijk hier hoe wij uw bestelling bezorgen

Zo doen wij dat!

Ook je barbecuefeestje volledig verzorgd?