De beste BBQ tips die u echt moet kennen!

Adriaan Oskam

BBQ tips: een goede voorbereiding is het halve werk!

In de zomermaanden staat bij IdeaalCatering alles in het teken van de barbecue! Omdat wij onze kennis graag met u delen, hebben wij voor u enkele BBQ tips. Ziet u nog BBQ tips die wij zijn vergeten? Laat het ons dan snel weten en wij voegen ze toe aan deze lijst!

 

Als het vlees maar goed is, de rest gaat vanzelf!

Dit horen wij vaak in onze slagerij en om ons heen. Maar helaas, niets is minder waar! Ook al haalt u uw vlees bij de slager vandaan, toch kan er nog van alles misgaan en dat is natuurlijk erg jammer!

 

Meest voorkomende BBQ fouten

  • Uw barbecue is geen frituurpan! Zorg er dus voor dat u niet teveel vet gebruikt. Vet zorgt voor de geleiding van het gaar worden van het vlees, over heel de bakplaat een beetje vet verspreiden is dus voldoende. Gebruik bij voorkeur roomboter.
  • Nette kleding die door gemarineerd vlees of het vet van de barbecue vies worden.
  • Onervarenheid met het omgaan van een barbecue.
  • Te weinig kennis van vlees.

 

Kennis is macht! Daarom helpen wij je op gang met onze barbecue tips!

BBQ tip 1: Begin op tijd

Steek de kolen BBQ tijdig aan, tenminste 1 uur van tevoren. Leg een bergje houtskool in de barbecue. Daartussen plaatst u de aanmaakblokjes, welke u vervolgens aansteekt. Volg de aanwijzingen op de verpakking van de houtskool of aanmaakblokjes. Wanneer de houtskool goed gloeit kan het over de barbecue verspreid worden. Wanneer de vlammen zijn gedoofd en de houtskool of briketten bijna grijs kleuren, heeft de barbecue de juiste temperatuur bereikt om het vlees mooi te grillen.

BBQ tip 2: Mix kolen en briketten

Mensen gebruiken kolen of briketten. Echter wij adviseren altijd om te gaan voor een mix tussen kolen en briketten. Kolen hebben namelijk een hogere brandtemperatuur (700 graden, ten opzichte van ‘slechts’ 600 graden voor briketten), maar briketten branden weer veel langer. Kies voor een 50/50 verhouding van kolen en briketten.

BBQ tip 3: De juiste volgorde

Op een houtskoolbarbecue moet het vlees dat de meeste hitte nodig heeft als eerst geroosterd worden. Ga uit van volgende vlees volgorde:
1 Rundvlees, 2 Kalfs- en lamsvlees, spiesen, 3 Varkensvlees en papilottes, 4 Voorgegaarde producten.

BBQ tip 4: Draai niet te veel

Geef het vlees de tijd om bruin te worden, teveel draaien is niet goed. Vooral bij rauw BBQ vlees is het belangrijk om het vlees net zo lang te laten liggen tot het niet meer ”vast kleeft” aan de BBQ.  Om ervoor te zorgen dat uw vlees mooi egaal bruin wordt en sappig blijft, kunt u het vlees tijdens het bakken met olijfolie bestrijken.

BBQ tip 5: Serveer alles tegelijk

Als u salades heeft besteld bij de BBQ, zet deze dan niet vooraf al op tafel. Eigenlijk is dit ook het geval met stokbrood. Uw gasten kunnen anders al bijna vol zitten voordat ze naar de BBQ gaan om een overheerlijk biefstukje te bakken.

BBQ tip 6: Voorkom teveel zout

Strooi vooraf nooit zout op het vlees; door zout op het vlees te strooien, onttrekt u vocht uit het vlees en wordt het vlees ook minder snel bruin. Steek of snij niet in het barbecuevlees voor het gaar is, hiermee verliest het vlees smaak, kies daarom ook altijd voor een BBQ tang of knijper i.p.v een BBQ vork.

BBQ tip 7: Brandjes blussen

Mocht er nu onverhoopt een brand plaatsvinden in of om de BBQ. Blus dit dan met zand of bluspoeder. Brandjes ontstaan vaak doordat vet en vleessappen vanuit het vlees op de kolen vallen. Als u dit met water wilt blussen kan het vuur zich in alle richtingen verspreiden.

BBQ tip 8: 400 gram per persoon

Om de juiste hoeveelheid BBQ vlees te bepalen geven wij u de volgende tip: reken er op dat mensen gemiddeld 400 gram vlees eten tijdens een BBQ. Het is daarom erg belangrijk om te kijken wat voor groep er komt eten. Hoe groter de groep, hoe meer u rekening kunt houden met het gemiddelde van 400 gram per persoon. Als er alleen mannen komen eten kunt u wel rekening houden met 500 gram vlees.

BBQ tip 9: Zorg voor onderdak

Een blauwe lucht en een zonnetje zijn niet te garanderen. Het kan in Nederland helaas voorkomen dat er een buitje valt tijdens uw barbecue. Voorkom dat uw feest in het water valt door te zorgen voor een schuilplek. Dit kan een afdakje of een schuurtje zijn, maar wanneer u hier niet de beschikking over heeft leveren wij diverse tenten in allerlei formaten en designs.

Bekijk hier hoe wij uw bestelling bezorgen

10 meest gestelde BBQ-vragen

Misschien zit u na al deze barbecue tips toch nog met veel vragen. Ook hier hebben wij onderzoek naar gedaan en de 10 meest gestelde BBQ-vragen op een rij gezet. Voor meer vragen vul dan het contactformulier in. Ook zijn wij 6 dagen per week te bereiken op 0348-553222.

Direct het assortiment bekijken? Ga naar onze barbecuepakketten.