BBQ vragen: Wij adviseren u graag!

Frank Oosterom
  • Alle antwoorden op uw bbq vragen
  • BBQ-specialist in 2 minuten!
  • U laat niets aan het toeval over!

 

Door vragen wordt men wijs! Alle antwoorden op uw bbq vragen

Het komt natuurlijk erg interessant wanneer u tijdens het barbecueën op veel bbq vragen het antwoord weet! Lees hieronder de meest gestelde bbq vragen en kom tijdens uw barbecue als een echte specialist over! Specialist aan het woord laten? Lees dan hier zijn eigen ervaringen! Nog meer bbq vragen? Lees dan snel verder!

 

De meest gestelde BBQ vragen en antwoorden:

Hoeveel BBQ-vlees heb ik per persoon nodig? 

Een gemiddeld persoon eet tijdens een BBQ ongeveer 550 gram. Dit is inclusief salade, saus en rauwkost. U heeft vaak dan ook genoeg aan 400  gram vlees per persoon. Dit zijn 4 of 5 soorten BBQ-vlees. Let op ! Mannen eten gemiddeld tijdens een BBQ 600 gram en vrouwen 400 gram. Houdt bij het bestellen van uw BBQ-vlees dan ook rekening met het soort gasten.

 

Hoe weet ik of mijn vlees gaar is?

Veel mensen laten hun vlees erg lang op de BBQ liggen om er zeker van te zijn dat het echt gaar is. Vaak is vlees wat niet te lang gegaard is, veel voller van smaak. Hierbij volgen dan ook een paar tips om BBQ-vlees smakelijk maar ook gaar te bereiden. Een makkelijke manier om een stuk rundvlees gaar te krijgen is de volgende: Braadt het vlees aan alle kanten goed aan, en leg het vervolgens in de aluminiumfolie. Laat het afhankelijk van de dikte een aantal minuten rusten (vaak is 2 a 3 minuten al voldoende). Belangrijk bij het bereiden van varkensvlees of kip is dat u het vlees niet op het warmste deel van de BBQ legt. Doordat het vlees langzaam kan garen, wordt ook de binnenkant goed gaar. Daarnaast kunt u er altijd voor kiezen om een klein sneetje in het varkensvlees of kippenvlees te maken om te kijken of de kleur al mooi wit is (hiermee verliest het vlees wel wat vocht). Een tip bij het laten garen van saté of vleesspies is dat je het vlees pas moet draaien als het niet meer aan de BBQ kleeft. Pas als het vlees niet meer aan de BBQ blijft kleven is die kant voldoende gaar om te keren.

 

Hoe voorkom ik kruisbesmetting?

Juist bij een BBQ is het erg belangrijk om te zorgen voor goede hygiëne. Zorg ervoor dat u kip en vis zo veel als mogelijk gescheiden houdt van de andere soorten vlees. Verder is het van belang dat u zorgt voor een plaats in de schaduw. Zorg waar mogelijk voor koeling onder het vlees (koelelementen kunnen al een groot verschil maken).

 

Hoe voorkom ik vlammen op de kolen?

Het voorkomen van vlammen op de BBQ is redelijk eenvoudig. Vleessappen en vet kunnen vlammen veroorzaken op zowel een kolen als een gas-BBQ. Leg daarom vooral de vleessoorten met meer vetten op folie. Denk bijvoorbeeld aan de speklap. Daarnaast is het altijd verstandig om een plantenspuit bij de hand te hebben. U kunt dan de vlammen doven door de kolen licht te besprenkelen met de waternevel uit de spuit.

 

Moet ik kolen of briketten gebruiken?

Houtskool gebruikt u als u een BBQ heeft zonder deksel. Houtskool heeft een snelle ontbranding en temperaturen kunnen oplopen tot 700 graden na ruim een uur branden. Omdat een BBQ zonder deksel de warmte minder goed vast kan houden, is houtskool hier ideaal voor.
Briketten gebruik je bij BBQ’s met een dichte kap. Briketten hebben namelijk de eigenschap om langer hun temperatuur vast te houden, echter briketten worden ”slechts” 600 graden. Ons advies is dan ook om altijd te kiezen voor een mix tussen houtskool en briketten. Start op de bodem van de BBQ met een laagje houtskool en bedek deze met briketten. Een mix van houtskool en briketten blijft ongeveer 150 minuten branden.

 

Hoe krijg ik de kolen sneller aan?

Als u een kolen BBQ gebruikt, dient u deze drie kwartier voor u wilt beginnen met BBQ’en aan te steken. Neem vooral de tijd en wacht tot de vlammen zijn gedoofd. Om de kolen sneller te laten opwarmen, kunt u kiezen om gebruik te maken van een houtskoolstarter. Als u deze niet heeft kunt er ook voor kiezen om met een krant te wuiven om extra zuurstof toe te voegen, wat zorgt voor een fellere ontbranding.

 

Wat drink je tijdens een BBQ?

Bij een heerlijke BBQ mag een biertje natuurlijk niet ontbreken. U kunt natuurlijk kiezen voor een klassiek pilsje, maar een Palm-biertje kan echt een aanrader zijn, mits u geen vis wilt gaan braden. Vis op de BBQ is goed te combineren met een blond biertje. Uit de fles drinken is tijdens een BBQ tegenwoordig ook een goed gebruik geworden.

Naast bier doet wijn het ook goed bij een barbecue. Het is vooral van belang dat wijn tijdens een BBQ een niet te dominante smaak heeft. Rosé is dan ook bij uitstek geschikt als BBQ-wijn. Een rosé met als basis de Pinot Noir is altijd een prima keuze! Als u op zoek bent naar een goede witte wijn, kunt u natuurlijk altijd voor de Chardonnay-wijn kiezen, maar ook een wijn van Pinot Blanc-druiven is een prima barbecue-wijn. Bij de keuze voor de rode wijn is het van belang om voor een rustige wijn te kiezen. Een wijn op basis van de Merlot druif is eigenlijk altijd een goede en betaalbare keuze.

 

Hoe veel tenten heb ik nodig als het regent?

Het aantal tenten dat u nodig heeft, hangt natuurlijk af van de grote van de tenten. U kunt ongeveer rekening houden met de volgende standaarden. Per persoon heeft u ongeveer 1 vierkante meter nodig als u alleen gebruik maakt van statafels. Mocht u nu ook zitplaatsen hebben, reken dan ongeveer 1.3 vierkante meter per persoon. Voor een feest van 50 personen heeft u voldoende ruimte in een tent van 8×8.

 

Wat is slow cooking?

De naam vertelt het eigenlijk al, slow cooking is het heel langzaam laten garen van het vlees. Dit is eigenlijk al een gebruik uit de 18de eeuw, maar is de afgelopen jaren mateloos populair geworden. Bij slow cooking is het van belang om de temperatuur van de oven of grill niet boven de 99 graden te laten komen. De eiwitten in het vlees zullen heel langzaam stollen en het vlees wordt ontzettend mals en zacht. Voor meer informatie over slow cooking klikt u hier.

 

Hoeveel salade heb ik nodig per persoon?

Gemiddeld eet een persoon tijdens een BBQ tussen de 150 en 200 gram salade. Let er op dat u de salade niet als eerst op tafel zet. Uw gasten gaan zich dan eerst tegoed doen aan de salade om vervolgens minder BBQ vlees te eten.

 

Bekijk hier hoe wij uw bestelling bezorgen

Zo doen wij dat!

Ook je barbecuefeestje volledig verzorgd?